Суббота, 18.05.2024, 14:42 gg33.top https://hd1080.nophfilm.top/ https://venofilm.top
Главная » 2014 » Январь » 15

Управление устойчивым развитием туризма в регионе неразрывно связано в том числе с составом элементов его потенциала, имеющего сложную иерархию и включающего множество подсистем с большим количеством элементов. Во многих случаях используется лишь формальное определение туристского потенциала региона, без глубокого анализа сущности изучаемого явления и специфики взаимосвязей, возникающих между разнокачественными потенциалами, входящими в его состав. Следовательно, при анализе туристского потенциала региона зачастую учитываются далеко не все важные структурные элементы, что делает его количественную оценку неполной и упускает качественную оценку нематериальных ресурсов.

Определение составных элементов туристского потенциала региона с точки зрения экономики и исследование его свойств как системы является актуальным, так как позволит: во-первых, более полно выявить потенциалы, входящие в совокупный туристский потенциал региона; во-вторых, более точно рассчитать ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 660 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Одной из главных задач сферы туризма является совершенствование сервиса, т.е. повышение культуры обслуживания туристов. Высокая культура обслуживания помогает персоналу решать проблемы туриста, а значит способствовать развитию и процветанию всей фирмы. Следовательно, необходимо постоянно проявлять заботу о туристах, потому что турист – это не тот, кто мешает работе персонала, а он – главная причина, по которой трудится весь персонал. Обслуживание туристов не должно выглядеть как одолжение. Наоборот, это туристы оказывают любезность, давая возможность каждому сотруднику проявить себя и заработать.

Проблеме повышения культурного обслуживания туристов посвящены научные исследования таких авторов как Черных Н.Б. [1], Богалдин-Малых В.В. [2], Квартальнов В.А. [3], Ильиной [4] и др.

Во времена Советского Союза данный вопрос едва ли не был самым обсуждаемым во всех средствах массовой информации. С приходом в рыночные условия данная проблема не стала ме ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 531 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Аннотация. В статье сформулированы основные отличия между понятиями «деятельность в индустрии гостеприимства» и «туристская деятельность», уточнен состав отраслей, входящих в индустрию гостеприимства и взаимодействующих с ней. Предложена карта-схема индустрии гостеприимства.

Ключевые слова: индустрия гостеприимства, туристская деятельность, предприятия, предоставляющие услуги гостеприимства, предприятия, поддерживающие индустрию гостеприимств.

В современной научной и профессиональной литературе широко применяется термин «индустрия гостеприимства», входящий в понятие сферы услуг.

Иностранные и российские специалисты по-разному трактуют понятие «индустрия гостеприимства». Некоторые авторы пытаются объединить эти понятия, другие же подменяют одно понятие другим, что приводит к смешению этих двух категорий и определенной путанице. Более того, подобная неясность затрудняет определить границы рынка, состояние спроса и предлож ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 524 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Постановка проблеми. Туризм на початку ХХI століття характеризується як один з видів економічної діяльності, що стрімко і динамічно розвивається, випереджаючи за темпами зростання доходів нафтовидобуток і автомобілебудування. Ця галузь забезпечує десяту частину світового валового продукту. Феноменальний успіх туризму полягає в тому, що в його основі лежить задоволення постійних людських потреб і потягу до пізнання навколишнього світу. Туризм охоплює широкий діапазон видів діяльності: економічної, соціальної, обслуговуючої, послуги туроператорів і турагентів і т.д.

У сучасних умовах розвитку України в кожній галузі відбувається пошук нових шляхів і методів виробництва, здійснюється аналіз сучасного стану, окреслюються перспективи на майбутнє. Ці процеси відбуваються також й в туристичної галузі, яка спрямована на отримання прибутку через задоволення туристичних потреб населення, надання йому різноманітних туристичних послуг у вигляді житла, харчування ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 556 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Туризм, як відкрита система, взаємодіє з соціально-економічною системою регіону, тому що на його території розміщені об'єкти туризму, сформована відповідна інфраструктура. Для підвищення ефективності такої взаємодії обох систем необхідно державне регулювання та управління.

Вступ. Регіони України відрізняються різноманітністю територій та рекреаційними ресурсами, природно-кліматичними умовами, традиціями й іншими особливостями, що визначають унікальність кожної конкретної області, району. Останнім часом регіональна політика у сфері туризму стає актуальною та значущою, тому що ця сфера, як показала практика, здатна вирішувати задачі соціально-економічного розвитку певного регіону. Необхідність розробки власної політики в сфері туризму для кожного регіону визначається можливостями даної галузі вирішити соціально-економічні проблеми: поліпшити інфраструктуру, забезпечити зайнятість населення, поповнення місцевого бюджету, здолати непропорційність розвитк ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 538 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Люди, предпочитающие проводить свободное время вдалеке от своего крова: в горах, возле озер, в лесу или в другом месте, где человек может окунуться в новую обстановку и познать новые ощущения, выбирают туризм, как способ отхода от о повседневной рутины.… Увидеть мир своими глазами, услышать, ощутить - важные части туризма, они несут в себе большой гуманитарный потенциал. Различные области деятельности способны вызвать сильный мотив к путешествию и интерес к туристскому направлению.

Важными переменными, влияющими на привлекательность туристского направления для различных групп и категорий туристов, являются его культурные и социальные характеристики. Наибольший интерес у туристов вызывают такие элементы культуры народа, как искусство, наука, религия, история и др. Знакомство с культурой и обычаями другой страны обогащает духовный мир человека. В стремлении разнообразить свой досуг, человек охватывает все новые культурные ресурсы. Туристический бизнес осваива ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 584 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті розглядається формування ринкової системи господарювання в Україні, яке пов'язано із зростанням підприємницької активності в усіх сферах економіки, а насамперед в туристичній. Одним з перспективних напрямів створення конкурентного ринкового середовища є розвиток малого бізнесу. Мета статті полягає в аналізі економічної і соціальної результативності діяльності малих туристичних підприємств в Україні.

Ключові слова: підприємництво, малий бізнес, зайнятість, туризм, розвиток, конкурентне середовище.

Підприємництво, без сумніву, відіграє визначальну роль у реалізації завдань перехідного періоду. При цьому, успішна трансформація адміністративно-командної економіки у соціально спрямовану ринкову неможлива, без діяльності підприємців, які обумовлюють відповідні зміни як, на мікро-, так і на макроекономічному рівні. Про значення малого підприємництва свідчать інтегровані показники, що характеризують стан сектора малого підприємництва у р ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 1190 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Наводиться докладний і розширений опис проблем та перспектив розвитку туризму в місті, окреслено коло питань, які потребують негайного вирішення для створення сприятливого туристського іміджу в місті.

Ключові слова: туризм, місто, баланс, система, структура, інтереси, аттрактори, аеропорт, освіта, розвиток.

«Розумне місто» як і «розумна людина» вміє працювати, і заробляти, його життя може ставати кращим за умов розумного управління. Питання управління містом для його економічного та соціального зростання цікавлять не тільки науковців, а й політичних діячів, управлінців різних рівнів і сфер економіки.

В світовій науковій думці питання розвитку туризму в місті серед інших питань цього напрямку займають перше місце, нового осмислення і бачення отримують зараз теорії управління туризмом у місті в усіх розвинених країнах Європи та світу. Питаннями взаємодії систем туризму і міста займались такі науковці, як К. Вобер, Й. Мазанец, Р. ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 500 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті йдеться про сутність туристичного продукту та туристичної послуги, визначені їх основні схожі і відмінні риси, проведена структуризація туристичних послуг, визначені основні загальні та специфічні особливості, що притаманні туристичній послузі.

Серед науковців і практиків туристичної галузі немає єдиної думки щодо змісту дефініції туристичний продукт та туристична послуга. Засновник науки маркетингу професор Ф. Котлер вважає що продукт - це сукупність всього того, що можливо запропонувати на ринку споживачам для придбання, використання, споживання та здатних задовольнити певну потребу чи бажання [6,с.232]. В цьому визначенні підкреслюється різноманітність продуктів, оскільки ними можуть бути фізичні об'єкти, послуги, ідеї тощо.

У туристичній галузі основним об'єктом пропозиції і попиту на ринку виступає туристичний продукт. Закон України "Про туризм" визначає туристичний продукт як комплекс туристичних послуг, необхідних для задоволення п ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 591 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Аннотация. Авторами высказывается точка зрения, что терминология, применяемая в сфере туризма, закрепленная в Федеральном законе от 24.11.1996 № 132-ФЗ «Об основах туристской деятельности в Российской Федерации», требует развития и доработки.

Ключевые слова: туристское обслуживание, сервис в туризме, туристская услуга, санаторно-курортная услуга.

Анализ проблем развития отечественного туризма на современном этапе позволяет выделить одну из базовых его проблем – отсутствие единой системы понятий и определений, которыми пользуются исследователи туризма в науке, а также представители правовой системы государства, рассматривающие спорные вопросы, связанные с практикой туризма, туроператоры и турфирмы, предприятия, непосредственно оказывающие туристские услуги на месте их потребления, туристы, экскурсанты и другие заинтересованные субъекты, деятельность которых прямо или опосредованно связана с туризмом.

Главным условием усп ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 1170 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Постановка проблеми. Туризм як важливе соціально-економічне явище сучасності тісно пов'язаний з розвитком суспільства та підпорядковується його об'єктивним законам. Через свої функції він активно впливає на життєдіяльність суспільства і в той же час залежить від нього, стану розвитку продуктивних сил і виробничих відносин тощо [2]. На початку ХХІ століття туризм став невід’ємною складовою соціально– економічного та культурного життя, відбулася його концептуальна трансформація, бо формується зовсім нова парадигма сфери дозвілля, відпочинку та розваг, змінюються духовні потреби людей. Індустрія туризму, з одного боку, є чинником глобалізації, а з іншого – вона розвивається під її впливом, особливо інформаційних технологій, соціальної диференціації суспільства, кліматичних особливостей та ін. Всі складові суспільства можуть бути стимулюючими або гальмуючими чинниками розвитку туризму; їх кількість, взаємозв’язки та інтенсивність впливу залежить від ієрархічного рів ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 443 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

«Туризм» как понятие отражает множество аспектов. В настоящее время в научной литературе не сложилось единого универсального определения туризма. Его можно рассматривать и как экономическое явление, и как движение, перемещение людей, и как форму организации отдыха, и как средство знакомства с культурно-историческим наследием. Однако каждое понятие туризма характеризует отдельную сторону этого сложного феномена.

Представляется, что все определения туризма можно свести к двум основным группам. К первой группе относятся определения, которые раскрывают ярко выраженную специфику отдельных сторон туризма. Например, Статистическая комиссия ООН в своем определении туризма основное внимание уделяет правовому аспекту и рассматривает туризм как «деятельность лиц, которые путешествуют и осуществляют пребывание в местах, находящихся за пределами их обычной среды, в течение периода, не превышающего одного года подряд, с целью отдыха, деловыми и прочими це ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 368 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Автором аналізовано сучасну екологічну ситуацію в Україні та визначено роль освітньої підготовки у забезпеченні екологічної безпеки країни та окремих регіонів.

Ключові слова: туристичний бізнес, ресурсний потенціал, туристичні об'єкти, типологія ресурсів, економічний потенціал.

Постановка проблеми. Туристична діяльність, як головна форма рекреації, належить до видів суспільної практики з яскраво вираженою ресурсною орієнтацією. Морські узбережжя із комфортними погодно-кліматичними умовами, гірські та приозерні ландшафти, мінеральні та термальні води, лікувальні грязі, пам'ятки історії та культури стали тим підґрунтям, на якому здавна базується активний відпочинок людини і сформувалася потужна галузь нематеріального виробництва - індустрія туризму.

Розбудова сучасної туристичної індустрії в Україні вимагає наукового підходу до розв'язання проблем туризму і в тому числі до виявлення та ефективного використання туристично- ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 520 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Без перебільшень можна стверджувати, що туризм сьогодні є не тільки практикою суспільного життя, а й чинником, що впливає на світовий розвиток. Нескінчений «туристичний вир» охопив нині усі країни і континенти світу. З певними застереженнями, але вже сьогодні можна сміливо вести мову про народження «подорожуючої цивілізації». Адже більша частина людства має нині чіткі установки на мандри, що виявляється у появі доволі специфічних потреб, які реалізуються, як твердять соціологи, лише під час подорожей.

В даній статті пропонується визначити місце туризму в сучасному світі, проаналізувати специфіку його впливу на соціальні та культурні процеси, окреслити можливі варіанти подальшого розвитку. Повною мірою це дозволяє здійснити ретроспективний аналіз світової ходи туризму. І перш за все хотілося б акцентувати увагу на виникненні цього феномену.

Міф «Про першого туриста». Безперечно, подорожування існували з давніх часів і були мотивовані різними ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 422 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Постановка проблеми. Стратегічні інтереси в галузі туризму нашої держави полягають у забезпеченні впровадження концепції сталого розвитку в Україні, яка, в першу чергу, базується на раціональному використанні, охороні, відновленні та збереженні туристичних ресурсів. За результатами оцінки, туристичні ресурси України використовується не досить раціонально. Їх інвестиційна віддача і внесок у прискорення соціально-економічного розвитку залишаються на неналежному рівні. В Україні склалася незбалансована структура механізму використання та охорони туристичних ресурсів, яка в цілому є неефективною. Крім того, деформована структура економіки посилює свої негативні прояви в туристичній сфері. Стратегія регулювання процесів використання та охорони туристичних ресурсів також не відповідає вимогам ринково-орієнтованих відносин, зокрема стосовно розподілу прав власності на ці ресурси. Неефективне використання, охорона та відтворення туристичних ресурсів пов’язане також з ін ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 405 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Аналізуються теоретичні засади розміщення підприємств індустрії туризму та послуг.

Ключові слова: індустрія туризму, розміщення, послуги.

До розв’язання проблеми послуг розміщення кожний із дослідників, які займаються цією проблемою, підходять з різних позицій. Спільним є те, що для географів та економістів основне значення має проблема раціонального розміщення закладів обслуговування з урахуванням особливостей поведінки окремих типів споживачів, результатів цієї поведінки, що спричиняють зміни просторової структури місць надання послуг. Серед головних дослідницьких завдань, за визначенням К. Полярчика, географи називають формування і перевірку теорій розміщення послуг на основі локалізаційно-функціонального аналізу центрів їх надання [6]. Урбаністи досліджують функціональну основу діяльності центрів надання послуг, а соціологи розглядають розміщення послуг через призму поведінки населення.

Автори, у теоретичних працях про роз ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 363 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Постановка проблемы. С туристско-рекреационной сферой каждый современный индивидуум вольно или невольно, осознанно, неосознанно или целенаправленно знаком практически с детства. Эта область деятельности человека всем известна издавна и, казалось бы, в ней не должно быть «белых пятен», как, например в новых, быстроразвивающихся областях знаний человечества. Но эта сфера, как, ни странно, до сих пор, привлекает внимание исследователей. Больше того, интерес к ней в последнее время возрастает, притягивая ученых и специалистов совершенно разных наук: географов, экологов, биологов, социологов, историков и экономистов разного профиля. И это совсем не случайно, так как именно здесь пересекаются интересы ученых многих направлений и школ, связанных с антропогенной деятельностью.

Человечеству по определению необходимы теории и практика, с помощью которых оно могло бы так упростить действительность, чтобы можно было как-то понять ее и тем самым умело контролиров ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 370 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Во многих странах туризм является подчас единственным источником муниципальных доходов. Для Крыма туризм – одно из приоритетных направлений развития культуры и экономики.

Согласно «Комментарию к концепции Программы реструктуризации экономики АРК путем комплексного отраслевого и территориального зонирования» [5] (далее Комментарий к концепции) на территории Крыма свыше 11,5 тысяч памятников истории, культуры и архитектуры, относящихся к различным историческим эпохам, цивилизациям, этносам религиям. Наиболее уникальные из них используются в качестве туристических объектов неэффективно или не используются вообще. В Крыму 5 государственных заповедников, 33 заказника, из них 16 общегосударственного значения, 10 заповедных урочищ и т.д. Использование этих объектов в туристических целях практически не осуществляется, хотя имеет огромный потенциал. Из лечебно-минеральных ресурсов: 8 месторождений минеральных вод, 15 месторождений лечебных грязей, однако, из них исп ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 358 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті розглядаються основні засади функціонування ринку туристичних послуг, аналізується сучасний стан туристичної індустрії України, надаються пропозиції щодо сприяння залученню іноземних туристів до України.

Ключові слова: туризм, туристична пропозиція, попит на туристичну продукцію, туристичний продукт.

Постановка проблеми. На початку XXI століття туризм характеризується стрімким та динамічним розвитком, нарощуючи обсяги послуг, підвищуючи якість і культуру обслуговування.

Успіх туризму зумовлений тим, що в його основі ле жить задов олення постійних прагнень людства пізнати навколишній світ. Для багатьох туризм уже не розкіш, а природна необхідність. Туристична діяльність в Україні сприяє розвитку тих територій, де є рекреаційні ресурси і немає перспектив для промисловості. Завдяки розвитку туристичної галузі стало можливим підвищення життєвого рівня населення, розвиток інформаційних та інших технологій, транспорт ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 414 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті обґрунтовано важливість дослідження функцій туризму, зокрема в контексті впливу на національну економіку. На основі аналізу останніх досліджень та публікацій виділено чотири основні функції туризму та поданий їхній аналіз у розрізі субфункцій. Детально проаналізовано основні економічні субфункції туризму. Систематизовано функції туризму з огляду їхнього впливу на національну економіку.

Ключові слова: туризм, функції туризму, субфункції туризму.

На сьогодні можна констатувати той факт, що туризм став явищем, яке увійшло у повсякденне життя майже третини населення планети. Більше того, частка туризму перевищує 10% світової торгівлі товарами й послугами, що дало йому змогу посісти третє місце після експорту нафти та автомобілів. В Угорщині, Чехії, Австрії, Швейцарії, Італії, Франції, Іспанії та Португалії туризм належить до пріоритетних галузей, внесок яких у валовий національний дохід становить 15-35%. За оцінками спеціалістів, нин ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 430 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Анотація. Розглянуто теоретико-методологічні засади впливу туризму на національну економіку, здійснено класифікацію впливу туризму на національну економіку, визначено причини та наслідки негативного впливу туризму, досліджено сутність і параметри туристичного мультиплікатора, сформульовано механізм впливу сектору туристичних послуг на рівень розвитку національної економіки.

Ключові слова: позитивний та негативний впливи туризму, прямий та непрямий впливи туризму, туристичний мультиплікатор, механізм впливу.

На стан національної економіки держави різноспрямований та багатобічний вплив здійснює сектор туристичних послуг. Адже туризм стає ресурсом економічного зростання в країнах, які акумулюють значні туристичні потоки, позитивно впливає на макроекономічну ситуацію в державі, оптимізує структуру національної економіки.

Вивчення питань, пов’язаних з економічним впливом сектору туристичних послуг, набуло широкого висвітлення в ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 1243 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Сегодня существование современного человека практически не мыслимо без путешествий, без постоянных передвижений, которые начинаются в рамках мегаполиса и заканчиваются кругосветными путешествиями в самых разных условиях – от экстремальных до сверхкомфортных. Сегодняшнюю жизнь трудно представить без поездок, связанных с профессиональной деятельностью, с отдыхом, с поиском новых ощущений и с еще многими аспектами человеческого бытия. Такое стремление к путешествию имеет не только объективные причины, вызванные особенностями современной цивилизации. Одна из причин связана с глубинными экзистенциальными основами бытия. И туристский «бум», наблюдаемый нами со второй половины ХХ века, имеет серьезное социокультурное обоснование.

Известный российский культуролог К. С. Пигров представляет культурное пространство-время человеческой цивилизации как совокупность базовых мифологем Дома, Острова, Океана. Дом представляет собой культурно освоенную определенным народом тер ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 338 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Запропоновано методику дослідження стану та проблем розвитку національного туристичного ринку, що містить три основних блоки, які дають змогу чітко визначити основні завдання, котрі постають перед представниками туристичного бізнесу та органами державного регулювання щодо питань розвитку сучасної інфраструктури українського туристичного ринку.

Ключові слова: туризм, туристичний ринок, національний туристичний ринок, методика дослідження стану та проблем розвитку національного туристичного ринку.

У процесі розвитку ринкових відносин в економіці України туризм став однією зі сфер бізнесу, що викликає значну зацікавленість українських підприємців. Це пояснюється тими специфічними рисами та особливими можливостями, які властиві цій галуз. Туризм є перспективною галуззю для України, оскільки задовольняє постійно зростаючий попит серед населення на якісний відпочинок у вітчизняних та зарубіжних туристично-рекреаційних комплексах і має тенденції ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 517 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті розглядається проблема розробки та застосування понятійно-категоріального апарату викладання спеціальних туристичних дисциплін у професійній підготовці фахівців сфери туризму до проектування регіональних маршрутів, висвітлюються визначення понять „туристичний регіон”, „регіональний туризм” та „туристський маршрут”.

Ключові слова: туристичний регіон, регіональний туризм, туристський маршрут.

У професійній підготовці майбутніх менеджерів до проектування регіональних туристських маршрутів дуже важливим є узгодження та застосування термінологічного апарату, а зокрема таких базових понять як „туристичний регіон”, „регіональний туризм” та „туристський маршрут”. Над цими поняттями у галузі туристичної термінології працювали як вітчизняні так і закордонні дослідники, зокрема: М. Борущак, Ю. Волков, І. Зорін, В. Квартальнов, В. Кифяк, Л. Лук'янова, О. Любіцева, Г. Михайліченко, С. Ніконоров, В. Обозний, Є. Панкова, Н. Савіна, В. Смолій, В ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 465 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті «Філософія туризму в системі філософського знання» характеризується як відносно автономна складова соціальної філософії, її «прикладний» аспект. З’ясовується місце філософії туризму в структурі філософського знання.

Ключові слова: «філософія туризму», «туризмологія», «онтологія туризму», «подорож», «свобода як вибір», «вихід за межі», «етика туризму», «екологічний компонент», «інтегративно-гуманістична місія туризму», «соціально-відповідальний туризм».

Стаття присвячена процесу становлення туризмологічного знання. Аналізуються основні етапи розвитку наукового осмислення туризму, як суспільнозначущого феномену.

Ключові слова: «феномен туризму», «туризмознавство», «туризмологія», «соціальний інститут», «туризмологічна школа».

Актуалізація потреби теоретичного осмислення туризму обумовлена рядом причин: планетарний характер розвитку подорожей, широкомаcштабність туристичної діяльності, необхідність нау ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 913 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті обґрунтовано поняття «туризм» як системної наукової категорії. Висвітлено різноманітні трактування авторами сутності категорії "туризм" та виокремлено на основі останніх власну систематизацію наукових підходів до аналізу досліджуваного поняття. Сформовано власне визначення досліджуваної категорії.

Ключові слова: туризм, функції туризму, туристична галузь, туристична діяльність.

Постановка проблеми. Не зважаючи на те, що зародження туризму відноситься до Стародавнього світу, до теперішнього часу ще не існує єдиного підходу до визначення його сутності та понятійного апарата. Варто зауважити, що формування визначення поняття «туризм» відбувалося паралельно до розвитку даного явища. Спочатку туризм не являвся об’єктом наукового дослідження, але в ХХ ст., внаслідок зростання туристичних потоків та їхнього впливу на національні економіки країн, виникає гостра необхідність чіткого визначення даної дефініції.

Аналіз ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 511 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Проводится всесторонний анализ развития концепции культурного ландшафта и существующих точек зрения на данную категорию, раскрываются основные характеристики и выявляются основные свойства культурных ландшафтов. Определяется значимость изучения культурных  ландшафтов как своеобразного ресурса для развития регулируемого туризма в пределах охраняемых природных территорий. Особое внимание уделяется оценке деятельности ЮНЕСКО в области культурного ландшафтоведения.

The all-round analysis of development of the concept of a cultural landscape and the existing points of view on the given category is carried out, the basic characteristics are opened and the basic properties of cultural landscapes come to light. The importance of studying of cultural landscapes as original resource for development of adjustable tourism is defined within the limits of protected areas. The special attention is given an estimation of activity of UNESCO in the field of cultural lan ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 368 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті презентовано підготовлену до друку колективну монографію «Туризмологія: концептуальні засади теорії туризму», відображено основні складові туризмологічного знання.

Ключові слова: туризмологія, феномен туризму, туризмологічний підхід, «людина подорожуюча».

Формування теорії не може базуватись лише на умоглядних концепціях. Вона повинна ґрунтуватись на детальному осмисленні і упорядкуванні фактичного матеріалу, узагальненні різноманітних систематичних даних, глибинному аналізі тенденцій розвитку досліджуваних процесів явищ. Теорія народжуються на шляху створення системи понять, концептів які дозволяють підвести під єдиний «знаменник» різноманітний практичний досвід, зрозуміти внутрішню структуру, причинно-наслідкові зв’язки і механізм дії досліджуваного об’єкта, визначити характер і перспективи його розвитку.

Саме таким шляхом народжувалась і формувалась теорія туризму - туризмологія. Вона зростала на теренах розвитку т ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 618 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Гуманитарная составляющая процессов освоения территории и ее дальнейшего развития всегда была в сфере географических и культурологических интересов, что нашло выражение в становлении концепции культурного ландшафта в отечественной и зарубежной науке. За рубежом различные аспекты формирования и развития культурных ландшафтов являются реальностью территориального планирования еще с довоенного (1930-е гг.) времени [1].

В 20-е гг. XX в. в немецкой географии оформилась своя школа культурного ландшафта. У ее истоков стоял О. Шлютер, которому удалось объединить хорологические идеи А. Геттнера с антропоцентризмом французской географии человека (Э. Реклю, П. Видаль де ла Блаш). С тех пор в Западной Европе, и, прежде всего в Германии и Франции, изучению и проектированию культурного ландшафта придается исключительное значение.

С первых же шагов развития науки о ландшафтах стало очевидно, что она не может ограничиться изучением только естественных геосистем ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 346 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Актуальність теми. У звязку з тим, що на ринку є високий рівень конкуренції, широкий різновид послуг у туристичній сфері потрібно якнайкраще показати переваги наявних туристичних послуг.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є туристичний продукт та його складові.

Метою статті є: визначення основних складових різновидів туристичного продукту та їх характеристика.

Завдання статті. Відповідно до мети дослідження поставлене завдання: визначити напрямки діяльності туроператора, вартість туристичного продукту, елементів, з яких складається туристичний продукт.

Науковці московської школи під керівництвом Квартальнова В.О. стверджують, що “туристський продукт – це сукупність речових (предметів споживання) і нематеріальних (у формі послуги) споживних вартостей, необхідних для задоволення потреб туристів, які під час його подорожі" [4, с.106].

Значно ширше характеризують туристичний проду ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 460 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Рассматриваются особенности и функции туристского рынка, изучаются влияние туризма на экономику региона и задачи статистики рынка туристских услуг, предлагаются направления для изучения и анализа туристского рынка.

Ключевые слова: туристская услуга, туристский рынок, туристский экспорт, туристский импорт, туристский спрос, туристское предложение, туристский кругооборот.

Актуальность данной проблемы обусловлена тем, что одной из наиболее распространенных форм отдыха населения является туризм, который развивается более быстрыми темпами, чем другие виды аналогичных услуг. В связи с этим возрастает потребность в специализированной статистической информации, необходимой для анализа рынка туристских услуг, измерения туристских ресурсов и туристских потоков в местах назначения и на маршруте, объема и интенсивности поездок местных жителей, удовлетворения потребности населения в данных услугах, отраслевых инвестиций и т.д. Решению этих зада ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 335 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті проаналізовано розвиток підприємництва туристичної сфери; визначено комплекс проблем, що уповільнюють його подальше функціонування; наведено можливі варіанти розвитку туристичної сфери; запропоновано здійснити диверсифікацію; надано очікувані результати.

Ключові слова: мале підприємництво, туристична сфера, розвиток, диверсифікація.

Вступ. Процес становлення середнього класу в нашій країні вимагає визначення пріоритетних напрямів розвитку підприємництва. Досвід високорозвинених країн доводить, що за останні десятиліття в світовому господарстві склалась і найшвидше розвивається індустрія туризму, яка володіє величезної матеріальною базою, забезпечує зайнятість мільйонам людей і взаємодіє майже з усіма галузями народного господарства. На долю міжнародного туристичного бізнесу припадає близько 6% світового валового національного продукту, близько 8 % світового експорту, доходи від нього поступаються лише доходам від експорту ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 397 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті визначено роль туризму як економічної діяльності в регіональному господарському комплексі та розглянуто загальні методологічні підходи до аналізу галузі з точки зору її системного впливу на регіональний розвиток. Автором також обґрунтовано низку пропозицій стосовно забезпечення ефективної побудови стратегії удосконалення галузевої структури економіки регіону на основі розвитку сфери туризму.

Ключові слова: туризм, туристичний мультиплікатор, регіон, регіональна політика, галузева структура.

Сфера туристичних послуг знаходиться у тісному взаємозв’язку із такими ключовими секторами регіонального господарського комплексу, як транспорт, зв’язок, торгівля, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів масового споживання та багато інших, виступаючи каталізатором комплексного розвитку території. В багатьох країнах і регіонах туризм, як форма рекреації, є основним джерелом прибутків тоді, коли відсутні або вичерпані природні т ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 343 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Аналізуються стан та причини, які перешкоджають розвитку туризму в Україні і, зокрема, в Карпатському регіоні. На конкретних прикладах обгрунтовані можливості ефективного регіонального розвитку туристичної індустрії, визначені фактори, що формують функціонування туристичного ринку, пропонуються конкретні пропозиції щодо пожвавлення діяльності підприємств сфери, туризму в Карпатському регіоні.

Ключові слова: Карпатський регіон, розвиток туризму, туристична індустрія, турист, інвестиції, конкуренція, галузь, обслуговування, послуги, ринок.

Туристична галузь у світі є однією з найбільш прибуткових галузей економіки, і за результатами 1999 року становить 12% світового внутрішнього продукту, поглинає більш 11% витрат споживачів.

За прогнозами Всесвітньої Туристичної організації (WTO) в 2010 р. очікується зростання міжнародного туристичного руху в світі з 650 млн. туристів щорічно до 937 млн., за рахунок чого передбачається збільшен ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 309 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Постановка проблеми. Наукові дослідження у сфері туризму нині перебувають на стадії активного розвитку. Останнім часом формується понятійний апарат нової наукової системи, яка складається з прикладних наук про туризм, а також дисциплін щодо організації обслуговування туристів (рекреантів). Тому метою даної публікації є систематизація інформації щодо формування «туристики» та основних її понять.

Аналіз досліджень та висвітлення власного бачення основних моментів даної проблеми. Теорія функціонування туризму включає окремі, рівноцінно вагомі напрями, вирішенням яких займаються науковці різного фаху. Проводиться аналіз сучасного стану туризму в країнах Європи та світу загалом, вивчається їх досвід [1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17,18, 19, 20, 21 та ін.]. Наукове пізнання у сфері туризму та рекреації відбувається паралельно на трьох рівнях:

1 рівень - емпіричний – іде нагромадження інформації про наявні умови та закономірності ро ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 373 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті представлений алгоритм проектування регіональних туристичних маршрутів.

Ключові слова: алгоритм, процес проектування, регіональний турмаршрут.

У зв'язку з підготовкою до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012 Державна служба туризму та курортів визначила перелік найцікавіших туристичних маршрутів України. Був укладений список із 105 туристичних маршрутів, до яких увійшли найцінніші в історичному та культурному плані пам'ятники. Зазначимо, що раніше в Україні не існувало єдиної системи туристичних маршрутів. До цього переліку були включені одноденні туристичні поїздки тривалістю від 3 до 12 годин і дводенні тури (до 200 км), що відповідно пов'язано зі специфікою чемпіонату. Розроблені екскурсійні маршрути пролягають уздовж головних транспортних магістралей між містами, у яких відбудуться ігри чемпіонату, або мають радіальний характер з початком і кінцем в одному місці [5, с. 1]. Так на Донеччині, наприклад, ту ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 466 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті визначено поняття туристичного підприємства як суб’єкту конкуренції на ринку туристичних товарів та послуг, визначені його основні функції; проведена класифікація та типізація туристичних підприємств, що є передумовою визначення їх конкурентоспроможності.

У відповідності із Законами України “Про підприємство” та “Про туризм” під туристичним підприємством розуміють самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має права юридичної особи, здійснює комерційну та науково-дослідну діяльність з метою отримання прибутку.

В спеціальній економічній літературі туристичне підприємство дуже часто трактують як будь-яке підприємство, яке виробляє туристичні товари, або надає послуги туристам. Такої думки дотримуються Азар В.І., Гуляєв В.Г., Копанєв Н.І. та інші.

Деякі автори (Азоєв В.І., Копанєв Н.І.) поділяють всі підприємства туристичної індустрії за критерієм належності до обслуговування туристів на 3 види: первинні, ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 375 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Раціональне використання рекреаційних ресурсів держави обумовлене доцільною політикою в цьому напрямку. Стійкий розвиток туризму є необхідною умовою за наявних негативних наслідків, що пов'язані з цією галуззю економіки, тому завданням статті є огляд передумов та засад такого туризму, який характеризується конкурентоспроможністю та не несе негативних наслідків.

У сучасній світовій економіці безперечно значну роль відіграє така її галузь, як туризм. Він є сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення національного та місцевих бюджетів, виконуючи при цьому економічну, соціально-культурну, політичну, рекреаційну, виховну та екологічну функції. Але на сьогоднішній день розвиток цієї галузі економіки пов'язаний з рядом екологічних проблем, які потребують негайної уваги та пошуку шляхів їх вирішення. Одним з шляхів їх вирішення є стійкий напрямок розвитку туристичної діяльності. Саме цей напрямок обрала Всесвітня туристична організація за підтримки О ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 553 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті розкрито сутність ринку туристичних послуг та особливості його становлення і функціонування, наведено класифікацію основних видів туристичного ринку, узагальнено аспекти його державного регулювання.

Ключові слова: туризм, ринок, туристичний ринок, ринок туристичних послуг, органи державного управління.

Vasylyha N., Melnyk I. Features and Modern Aspects of the Tourist Market

The article reveals the essence of the tourist market and features of its formation and functioning are the classification of main tourist market, generalized aspects of its regulation.

Keywords: tourism, market, tourism market, public administration.

Вступ. Туристична галузь є невід'ємною складовою національного і світового ринку і розглядається як перспективний напрям. Посідаючи друге місце в світовій економіці після комп'ютерної та електронної промисловості, вона випереджає такі галузі, як на ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 404 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Положительный образ территории или ее имидж, бренд формируется благодаря воздействию массы факторов - это и уровень развития экономики, степень развития инфраструктуры, транспорта, сферы услуг, наличие рекреационных ресурсов, экологическая составляющая территории, а также ее общая инвестиционная привлекательность. На формирование положительного имиджа территории больше влияют общее состояние экономики и уровень развития инфраструктуры и сферы услуг. Хотя есть и исключения - страны пляжного отдыха, ориентированные на туризм как один из главных источников доходов бюджета, такие как Египет, Турция, Тунис, Доминиканская Республика (если Вас интересует информация про горящие туры в Доминикану - посетите сайт jazztour.ru).

Туроператоры и турагентства, наряду с территориальными органами власти, активно осуществляют продвижение, «продажу территории».

Маркетинг туризма и маркетинг территорий - явления взаимосвязанные. С одной стороны, турфирмы являются суб ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 353 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Концепція людського розвитку розглядає розвиток людини як основну мету і критерій суспільного прогресу. Основні цілі людського розвитку формуються у трьох основних напрямах: перший – можливість прожити довге життя, підтримуючи хороший стан здоров`я, другий – доступність знань, одержання освіти, третій – наявність засобів, що забезпечують гідний рівень життя. Звичайно, розуміння людського розвитку не закінчується на цьому: це також широкі можливості вибору в усіх сферах життя, політична, економічна та соціальна свобода, можливості займатися творчою та виробничою діяльністю, відчувати повагу до себе і мати гарантію прав людини та багато ін. Як бачимо, усі ці напрями так тісно переплітаються з можливостями людини у сфері рекреації і туризму, що певною мірою ступінь розвитку цих сфер і популярності цих видів життєдіяльності можна вважати індикаторами людського розвитку в країні.

Справді, рекреація сприяє зміцненню й підтриманню здоров’я, яке посідає особливе мі ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 323 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Имея длительную историю развития, туризм до настоящего времени не получил однозначного определения. Как указывает В.Б. Сапрунова [1], до сих пор отсутствует единство мнений по проблемам трактовки сущности туризма и его понятийного аппарата. Однако, вопрос дефиниций и терминологии туризма, является необходимым условием научной рефлексии явлений и процессов, характерных для туризма.

Формирование определений понятия "туризм" происходило и происходит параллельно развитию данного явления. Туризм изначально не являлся объектом научного исследования и в первоначальном смысле в общественном сознании понимался как передвижение и временное пребывание людей вне постоянного места жительства. Необходимость более четкого определения туризма возникла в середине ХХ века, когда туристские потоки значительно увеличились, равно как и их влияние на экономику государств. Инициированное в это время научное осмысление туризма как вида деятельности требовало установления его четког ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 333 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Экономический кризис, начавшийся в середине 2008 года, и получивший статус мирового, а если судить по заголовкам статей и заметок в различных средствах массовой информации, то глобального (чувствуете увеличение масштабности?), охватил практически все сферы деятельности. Это факт.

Однако интерес вызвал ни сколько сам кризис, ни сколько его причины, или же его влияние на мировое сообщество и деловой мир, сколько его освещение в СМИ, и способы его преподношения общественности теми же самыми СМИ. И как следствие из этого возник другой вопрос: каким образом это отразилось на сфере туризма? И что пишут об этом в СМИ?

Данный вопрос возник не случайно, поскольку начало кризиса пришлось на самый пик туристского сезона, на середину лета. Итак, что же можно сказать по этому поводу?

В первую очередь необходимо рассмотреть вопрос, связанный с реакцией поставщиков туристских услуг на сложившуюся ситуацию и, как следствие, её отражение в средствах ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 275 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Автором здійснено теоретичний аналіз сутності туристичної діяльності. Визначено методологічні засади ефективної діяльності туристичної індустрії на сучасному етапі розвитку економіки, які охоплюють теоретичний аспект сутності туристичної діяльності та обґрунтування підходів ефективної діяльності туристичної індустрії в ринковій економіці.

Ключові слова: туризм, туристична галузь, туристичний ринок, туристичні послуги, туристичні потоки, в’їзний туризм, виїзний туризм, внутрішній туризм.

Актуальність даної теми є вагомою, оскільки туризм як "феномен XX століття" є актуальним напрямком соціально-економічного розвитку України. Взаємозв’язок обсягів туристично-рекреаційного потенціалу, туристичних потоків, туристичної інфраструктури, туристичних підприємств, туристичних комплексів та господарств формують туристичну індустрію країни. Туризм позиціонують як важливу сферу розвитку економіки, оскільки він забезпечує значний внесок в економ ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 368 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В роботі розглянуті основні дефініції пойнять туризм та індустрія туризму. Означена дефініція "індустрія туризму". Дані основні структурні компоненти індустрії туризму, співвідношення індустрії туризму та рекреаційною галузі економіки країни.

In the article the definitions of tourist industry and tourist are investigated. The definition of tourist industry is given. The most of structure components of tourist industry and link notions of tourist and recreation as a part of the national economy.

Туризм зародился в начале XIX века в Англии. Спустя столетие туризм превратился в общественное явление огромного масштаба. Усовершенствование производственных сил в обществе привело к появлению большего количества свободного времени, а новые динамические условия жизни общества привели к возрастанию рекреационных потребностей населения. К 60-м годам XX века на территории Западной Европы, и в особенности США начала складываться особая социально-экономическа ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 318 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В Указі Президента України "Про Основні напрями розвитку туризму в Україні до 2010 року" [6] туризм повинен стати одним з джерел поповнення державного та місцевих бюджетів, тому необхідно визначити проблеми роботи туристичної галузі та розглянути основні напрями по їх вирішенню.

В роботі туристичної галузі можна виділити наступні проблеми, що стримують її розвиток. Серед них:

- відсутність розгалуженої системи інформаційно-рекламного забезпечення діяльності галузі та туристичних представництв за кордоном;
- відсутність цивілізованих умов перетину кордону та несприятливий візовий режим для іноземних туристів;
- податкове законодавство, що не сприяє вкладенню інвестицій в інфраструктуру туризму та санаторно-курортний комплекс;
- різновідомча підпорядкованість туризму та санаторно-курортного комплексу;
- недоліки в системі регіонального управління [1];
- проблема тіньової економіки;
- необхідність передання частини ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 379 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

На сегодняшний день туризм является одной из самых высокодоходных отраслей мировой экономики. Темпы развития туризма в странах и регионах мира достигают 25-30%. Имеет место парадоксально быстрое изменение пространственной картины туризма и направленности туристских потоков.

Несмотря на достаточно хорошую теоретико-методологическую разработанность понятийно-терминологического аппарата туристики, имеется определенный круг понятий и терминов, недостаточно проработанных в отечественной и зарубежной науке. К одному из таких понятий относится и понятие "туристский регион".

Данному понятию была уготована роль центрального в одном из основных научных направлений - географии туризма. Более того, все статистические данные, отчеты и сведения о достопримечательных местах сводятся именно по туристским регионам. Следует заметить, что существует большое количество авторских позиций по вопросам определения и состава выделяемых туристских регионов.

Безу ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 386 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Одним из самых малозатратных и увлекательных видов туризма является велосипедный туризм. Чтобы воспользоваться подобным видом путешествия, нужен не только велосипед, но и хорошая физическая подготовка.

История создания велосипеда

Согласно некоторым источникам, первые упоминания о передвижении человека на конструкциях с колесами датируются XV веком. Но развитие велосипеда как вида транспорта началось только в ХIX столетии.

Так некто Людвиг Драйс сконструировал для своего самоката управляемое переднее колесо. Его длина составляла 2,4 метра, а колеса были 30-ти дюймовыми. На таком самокате он проехал 100 километров почти за 7 часов. Несколько позже Пьер Мишо, в 1860 году, устанавливает на передние колеса самоката две педали и через два года такие самокаты начали выпускать серийно, и получают свое название – велосипед. Как только появился велосипед, он сразу начинает подвергаться различным реконструкциям и изменениям. Появляе ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 300 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

1. Фототур: что это такое

Начинать нужно, прежде всего, с терминологии. Что такое фототур? За редким исключением, фототур предполагается и позиционируется как тур для фотографов. Туристические компании и некоторые предприимчивые фотографы довольно быстро поняли, что этот рынок имеет огромные перспективы. Еще 5 лет назад найти такой продукт, как фототур, было практически невозможно. Никому не хотелось возиться с армией довольно привередливых и «странноватых» людей, когда страна рвалась на экзотические курорты и спешила открывать новые страны. Тогда фотографы не были нужны никому, кроме самих себя. Все фотографическое общение ограничивалось рамками фотосайтов или фотоклубов.

Конечно, все ездили снимать, периодически сбиваясь в стаи таких же чокнутых и упертых «увлеченцев». Да простят нас читатели за некоторую иронию, но мы сами из той же песочницы и знаем, о чем пишем, потому как больше десятилетия варимся в этом соку. Вполне логично, что фотограф ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 356 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

22.10.2012

К самым молодым видам туризма с уверенностью можно отнести астрономический туризм. В большинстве случаев он заключается в поездках в различные точки планеты для наблюдения за необычными и редкими явлениями небесной сферы. Речь идет о таких феноменах как затмение Солнца и Луны, также о событиях, которые происходят на небесной сфере с некоторой периодичностью.

Астрономический туризм предполагает выезд туристических групп астрономов-любителей в экологически чистые места под руководством опытных ученых. Обычно это поездки в горные местности. Это объясняется тем, что здесь имеются самые лучшие условия для наблюдения за движением небесных объектов, так как здесь отсутствует городской смог и задымленность воздуха.

К категории астрономического туризма относятся экскурсии по современным обсерваториям, где при помощи мощных телескопов можно осматривать планеты солнечной системы и звезды. В особую разновидность астрономического т ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 310 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Сфера рекреаційного природокористування охоплює надзвичайно широке коло соціальних, екологічних та економічних проблем. Проте в кожному окремому періоді розвитку суспільства можна виділити фактори, що найбільшою мірою негативно впливали на розвиток системи «людина-природа» загалом і механізми природокористування зокрема. Одним з таких факторів є система управління природокористуванням, яка охоплює законодавчі й організаційні аспекти.

Проблеми та напрями удосконалення системи управління у сфері природокористування активно вивчаються науковцями, та найчастіше - з позицій екологічного управління. Вивчались як часткові моменти такого управління, так і теоретико-методологічні основи системного екологічного управління. Останнє включає системи державного, місцевого, корпоративного, громадського та спеціального екологічного управління [1].

Проте, в зазначених наукових розробках, чинній системі екологічного управління увага акцентується на проблемах охор ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 362 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Кладбища являются составной частью культурно-исторического комплекса города, своего рода энциклопедией, сохраняющей сведения об истории и традициях местного населения. Журнал «Weismann Travel Reports», один из наиболее популярных источников информации для 6 тысяч туристических агентств мира, утверждает, что кладбища – наиболее посещаемые туристами места в мире. Следовательно, можно говорить о формировании нового туристического направления– некропольного.

Некропольный туризм – это посещение мест единичных или массовых захоронений с познавательной, мемориальной, реже исследовательской целью.

Туристический портал TripAdvisor составил рейтинг наиболее посещаемых туристами европейских кладбищ. Список возглавили протестантское кладбище в Риме, Zentralfriedhof в Вене и еврейское кладбище в Праге.

Римское протестантское кладбище (Италия) было открыто в 1821 году у ворот Сан-Паоло в районе Тестаччо на холме Авентин. Там похор ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 318 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Актуальность темы. Кардинальные изменения в развитии общества, переход от командно-административной экономики к рыночным формам хозяйствования, постепенная интеграция Украины в систему международных экономических связей требуют развития новых направлений общественно-географических исследований. По мнению А.Г. Топчиева и ряда других украинских ученых, в отечественной общественной географии развиваются две новые «большие тенденции» – «информатизация» и «экономизация». В данном ключе исследование формирующихся рыночных структур, их территориальной организации и функциональных особенностей приобретают особую актуальность. В мировой практике подобный вид исследований развивается в рамках особого научно-практического направления – геомаркетинга. В отечественной общественно-географической науке подобное направление в цельном виде не сложилось, хотя количество публикаций по отдельным вопросам данной области растет. Территориальные аспекты развития рынков товаров и услуг ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 277 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Важным этапом в научном обосновании эффективной государственной политики в сфере рекреации и туризма является общественно-географический анализ территориального рекреационного неравенства. Данная проблематика приобретает особенную актуальность в связи с ситуацией, возникшей в области санаторно-курортного и туристского хозяйства Крыма. Заметны существенные диспропорции между рекреационными регионами по объему и качеству ресурсного потенциала, поступлениям от туризма, по степени рекреационной освоенности и т.д., это обусловливает острую необходимость существенных реформ в функциональной и территориальной структурах туристско-рекреационной сферы Крымского региона. Научно обоснованная концепция региональной политики в сфере туризма в контексте стратегии устойчивого развитии позволит Крымской рекреационной зоне занять достойное место в туристском движении стран СНГ и мира.

В современной научно-методической литературе практически отсутствуют работы, посвященные п ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 291 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Невозможно представить себе приморский климатический курорт без наличия пляжей. Однако в последние десятилетия угрожающий характер приобрели абразионные процессы, которые влияют на состояние береговой линии, вызывая ее размыв, сокращение ширины пляжей, потерю ценных рекреационных территорий. В настоящее время насчитывается около сорока факторов влияния на процессы берегопереработки, в их число входит и рекреация. В данной статье анализируется взаимодействие рекреационной деятельности и процессов абразии, рассматриваются достоинства и недостатки создания искусственных пляжей.

Ключевые слова: абразия, береговая линия, берег, прибрежная зона, берегозащитные сооружения, рекреационное строительство, пляжеобразующий материал, искусственный пляж, «свободный пляж», туризм, туристическая деятельность, рекреация.

Взаимосвязь рекреационной деятельности и абразионных процессов. Число проживающих, работающих и отдыхающих людей в пределах 100 км ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 288 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Аннотация. В статье рассмотрен опыт проведения экскурсионных туров по зарубежным некропольным объектам. Высветлены предпосылки формирования «кладбищенского туризма» с точки зрения исторических, социальных и культурных процессов. Показаны перспективы развития некропольного туризма на Украине. Дана характеристика отдельных объектов.

Кладбища - неотъемлемая часть любого общества. С людскими поселениями всегда соседствуют некрополи – «города мертвых». Церковь, философски замечая, что «земля еси, в землю и отыдеши», считала грехом осквернение могил и нарушение покоя умерших. Тем не менее, у людей существует потребность посещать места вечного покоя. Во всем мире кладбищенский туризм, как неотъемлемая часть ностальгического туризма, популярен уже давно. Некоторые некрополи расскажут о стране, ее истории, укладе жизни больше любого путеводителя. Поэтому во многих государствах мира кладбища являются такими же достопримечательностями, как музеи, дворцы и други ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 366 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Актуальность. Украина и ее побережье Азово-Черноморского региона обладает богатым рекреационным и природно-ресурсным потенциалом, по емкости которого она не уступает признанным курортным регионам общемирового значения. Основную роль в курортном богатстве Украины играет курортно-рекреационный природно-ресурсный потенциал приморских регионов Азово-Черноморского бассейна. При экологически допустимом освоении основных видов курортных ресурсов этих регионов (лечебных грязей, подземных минеральных вод, пляжей и др.) здесь можно ежегодно оздоравливать более 40 млн. рекреантов, привлекаемых местной экзотикой и памятниками истории и культуры в активно освоенных еще с времен античной культуры приморских регионах Азово-Черноморского бассейна, а также при создании и развитии учреждений делового, научного, религиозного, экзотического и иных перспективных видов туризма, свободных экономических зон курортного, туристического и иных видов оздоровительного назначения.

... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 313 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Важными научно-практическими заданиями, в области рекреационной географии, в настоящее время являются разработка организационных инструментов регулятивной политики комплексного и устойчивого развития туристской сферы, а также изучение имеющихся в этой сфере социально-экономических проблем. Одной из таких проблем является разновидность социального неравенства - территориальное рекреационное неравенство (ТРН), проявляющееся в различиях между регионами в формах функциональной, территориальной организации, интенсивности и эффективности рекреационной деятельности. Географическое изучение глубины и масштабов проблемы, факторов и условий сложившейся ситуации требует применения не только традиционных статистико-экономических методов, но и специфических картографических техник.

Преимущества картографического метода для изучения обозначенной проблемы заключаются в возможности выявления новых деталей с помощью информационной базы, ее конкретизации, пространстве ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 303 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Для ефективного розвитку рекреаційного природокористування необхідно проаналізувати його сучасний стан, розкрити сутність проблем, “вузьких місць”, регіональних особливостей і розробити заходи для оптимізації розвитку цієї сфери діяльності. Потрібно визначити чинники, що впливають на привабливість території для потенційних закладів-природокористувачів і кінцевих споживачів – рекреантів.

Для цього пропонується модель оцінки перспективності розвитку рекреаційного природокористування. В основі моделі – інтегральний показник рівня перспективності розвитку рекреаційного природокористування, що визначається з використанням методів багатовимірної статистики.

Рівень перспективності розвитку рекреаційного природокористування – це показник, який визначається виходячи з таких принципово важливих положень: наявності ПРР, рівня природно-рекреаційного потенціалу та його освоєння, локалізації попиту на рекреаційні послуги, рівня розвитку безпосередньої та зага ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 331 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Роль заповедников как неприкосновенных территорий,
сохраняющих человечеству и его будущим поколениям
животный и растительный мир, очевидна и бесспорна.
Чл.-корр. АН СССР Г.Я. Бей-Биенко

Последние годы характеризуются определенным подъемом заповедного дела в нашей стране1. Несколько ускорились темпы развития сети заповедников (в 10-й пятилетке в СССР создано около 30 новых заповедников и общее их количество переросло показатель 1951 года, когда перед реорганизацией их было 120).

На 1 июля 1980 г. в стране было 128 заповедников, семь заповедно-охотничьих хозяйств и шесть национальных парков. В 1977-1979 гг. опубликовано несколько научных монографий и сборников, посвященных заповедникам (Куражсковский, 1977; Реймерс и Штильмарк, 1978; «Опыт работы и задачи заповедников СССР», 1979 и др.). В 1979 году впервые в стране создан Всесоюзный научно-исследовательский институт охраны природы и заповедного дела МСХ СССР. Особое значение ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 263 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Вступ. Із другої половини ХІХ ст. ландшафт, як наукова категорія, опиняється у центрі уваги професійних географів багатьох країн, особливо Росії та Німеччини. Німецькі вчені ототожнювали географію з ландшафтознавством і надавали цьому напрямку наукової винятковості. Це призвело до різкого розмежування фізичної та економічної географії в країнах, які знаходилися під впливом німецької географічної школи [3].

Парадигма "ландшафту" виявилась досить продуктивною. Протягом ХХ ст. практично всі науки географічного циклу більшою чи меншою мірою стали застосовувати поняття "ландшафт" для аналізу просторових взаємозв’язків між природними і соціально-економічними компонентами у межах окремих територій. Не стала винятком і географія рекреації та туризму, яка активно використовує дану наукову категорію для означення низки природних і природно-антропогенних комплексів, у межах яких відбуваються рекреаційні процеси.

Вивченість питання. Німецький ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 391 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті обумовлена необхідність розвитку рекреаційної діяльності для конкретного регіону, охарактеризована наявна матеріальна база рекреаційної сфери, проаналізовані основні чинники, що сприяють рекреації, визначені стримуючі фактори.

Ключові слова: рекреаційна діяльність, рекреація, соціальне страхування, стратегія розвитку туризму.

Постановка проблеми. Статистичні показники і чисельні наукові праці доводя ть перспективність рекреаційної сфери діяльності з точки зору менших, порівняно з іншими галузями економіки, капітальних вкладень і водночас більшої віддачі, швидшої окупності. Визначальним фактором для підтримки розвитку рекреації в регіоні є те, що рекреаційна діяльність нерозривно пов’язана з багатьма іншими, такими як: транспорт, громадське харчування, готельне господарство, промислове виробництво та іншими. Тому підвищення конкурентоспроможності рекреаційної сфери діяльності дозволить отримати вищі фінансові результати не ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 341 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Актуальность исследования. Переориентация модели хозяйствования в Украине на рыночную, а также интеграция Украины выход в мировое экономическое пространство акцентирует внимание на поиск новых форм и методов повышающих эффективность функционирования предприятий. Проблема эффективности функционирования предприятий и всегда была актуальной в ряде первостепенных задач экономической науки. Известно, что санаторно-курортный комплекс АР Крыма на современном этапе переживает сложный период развития и требует пересмотра существующих методов управления санаторно-курортными предприятиями, адекватных современным условиям, что в свою очередь способствовало бы повышению эффективности работы субъектов данной предпринимательской деятельности.

Анализ последних исследований и публикаций. Исследованию данной проблемы посвящены научные труды следующих отечественных ученых, как: Цьохла С.Ю., Кобанец Л.А., Мармуль Л.А. Сарапина О.А., Терещенко О.О., Л.А. Лигоненко ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 487 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Рекреація як одна з головних форм продуктивного використання вільного часу людини - суспільний, економічний і науковий феномен, для якого не мають значення міжгалузеві та міждисциплінарні межі. Недивлячись на цю особливість, слід зауважити, що найбільший вклад у її вивчення і розуміння вносить географія, у царині якої сформувалася потужний науко-вий напрям - географія рекреації і туризму.

Рекреація (фр. rеcrеation, пол. rekreacja - відпочинок, від лат. recreatio - відновлення сил) - відновлення чи відтворення фізичних і духовних сил, витрачених людиною в процесі життєдіяльності; рекреація включає різноманітні види діяльності у вільний час, спрямовані на відновлення сил і задоволення широкого кола особистих і соціальних потреб та запитів.

Рекреацію можна сприймати і як заплановану бездіяльність, яка здійснюється за чиїмось бажанням. У глибшому сенсі вона розглядається у зв'язку з емоційним досвідом та натхненням, що з'являється як ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 332 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Проаналізовано функціональні особливості та тенденції розвитку рекреаційно-курортних центрів нового типу - SPA. Окреслено перспективи розбудови мережі SPA-центрів як інноваційної складової рекреаційно-курортної інфраструктури західного реґіону України.

Ключові слова: курорт, SPA-центр, турпродукт, технології SPA.

Рекреація - важлива складова людської життєдіяльності. Прагнення до різнобічного відпочинку, розваг, оздоровлення органічно притаманне людині, а тому реалізація цього прагнення “крокує в ногу” із соціальним і технологічним прогресом людства.

Географічні дослідження цієї сфери людської життєдіяльності допомагають з’ясувати сучасні закономірності її геопросторової організації та вивчити вплив суспільно-географічних передумов і рушійних сил на розвиток світових курортів у нових глобалізаційних умовах ХХІ ст.

Проблеми вивчення організаційних форм курортної рекреації повсякчас перебували у дослідницькому ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 448 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Cхарактеризовано сучасний стан розвитку наукової систематики курортів та підходи до їхньої класифікації і типології. Розвинено теоретичні положення курортної систематики та з позиції туристичної курортології розроблено інтегральну класифікаційну схему курортів.

Ключові слова: класифікація, типологія, курорт, курортно-рекреаційна система, профіль курорту, турпродуктна спеціалізація курорту.

Курортний бізнес - один з найприбутковіших секторів індустрії туризму, що є її структурним осердям. Для третини людства на початку ХХІ ст. нормою є принаймні раз у рік проводити відпустку чи вихідні на курорті. А так званий золотий мільярд населення планети з багатих постіндустріальних країн проводить дозвілля у фешенебельних курортних центрах не менше двох разів у рік, крім того, є регулярним споживачем рекреаційно-курортного продукту під час недільних рекреаційних циклів та туристичних поїздок з утилітарною, професійною, діловою чи іншою метою [18]. < ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 403 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В современных условиях проводится активная работа по созданию совершенного хозяйственного ме­ханизма природопользования, определяются основные пути формирования стимулирующего механизма, важнейшими элемен­тами которого являются экономическая оценка, цена, плата за поль­зование природными ресурсами.

Экономическая оценка природных рекреационных ресурсов – одна из сложных и неразработанных проблем экономической науки. Длительный период природные ресурсы находились вне сферы действия системы эко­номических оценок. Это объясняется тем, что широкое распростра­нение имела концепция бесплатности природных ресурсов.

Теоретические основы экономической оценки природных ресур­сов даны К. Марксом в «Капитале». Его теория земельной ренты справедлива для всех природных ресурсов, в том числе рекре­ационных. Сущность экономической оценки природных ресурсов определяется спецификой их потребительной стоимости, трактуемой, с одной стороны, как полезность, с другой ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 315 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Диалектика развития культуры раскрывается во взаимодействии человека с природой в стихийной форме и в виде общественного производства. Одна из необходимостей контактов - восстановление сил, здоровья, запаса энергии, расширения кругозора и познания мира. Этим интересам и целям отвечает туризм. Туризм как разновидность рекреации, один из видов активного отдыха, в процессе которого восстановление работоспособности сочетается с познавательной деятельностью. В тоже время он есть активная и непринужденная форма общения людей. Расширение и углубление туристических связей между странами является, как правило, способствует улучшению взаимопонимания и дружбы между народами; расширению торгового, научного и культурного сотрудничества способствует укреплению мира. С одной стороны это знакомство с обычаями, бытом, культурой народа другой страны, ее историей и достопримечательностями, сравнение разных социально-экономических систем, культурных традиций обогащает исторические познани ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 328 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

З метою виявлення перспектив реалізації лісогосподарськими об'єктами власних можливостей для розвитку рекреаційно-туристичного господарства у даній статті досліджені взаємозв'язки рекреаційно-туристичної діяльності з іншими видами діяльності лісогосподарських підприємств.

Світовий досвід розвитку туризму свідчить про те, що туристична індустрія є високоефективним сектором національних економік. Однак, необхідно відзначити, що основою успішного розвитку туристичного бізнесу є рекреаційно-туристичні ресурси, які є собою сукупністю природних і штучно створених людиною об'єктів, що використовуються для надання рекреаційно-туристичних послуг та сприяють відновленню та розвитку фізичних, духовних і нервово-психічних сил людини. Провідне місце серед природних рекреаційно-туристичних ресурсів західного регіону займають ліси, які поряд з продукуванням деревної сировини та побічних продуктів, є продуцентами рекреаційних послуг.

Враховуючи великий рекреаці ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 350 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Проаналізовано сучасний стан лісових рекреаційних територій Львівщини. Використано якісні дані державного лісогосподарського об'єднання "Львівліс" і національного природного парку "Сколівські Бескиди" та матеріалів польових обстежень. Запропоновано шляхи підвищення ефективності використання лісових рекреаційних ресурсів.

Ключові слова: лісові рекреаційні ресурси, рекреаційна зона, рекреаційне навантаження.

Львівщина характеризується багатим потенціалом лісових ресурсів, що можуть бути використані для відпочинку і оздоровлення населення регіону, країни та інших держав. Приміські рівнинні ліси використовують, як правило для короткотривалого відпочинку. В теплу пору року жителі міст області часто здійснюють поїздки "вихідного дня" у навколишні ліси. Популярними місцями довготривалого відпочинку і, зокрема туризму є ліси передгір'я та гірської частини регіону. Цілющий вплив лісу пояснюється його мікрокліматичними властивостями. На фізичний та ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 405 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Нині спостерігається загальне погіршення екологічної ситуації та виснаження природно-ресурсного потенціалу. Соціально-економічна розбалансованість та негативні зміни у довкіллі вимагають наукового обґрунтування пріоритетів подальшого розвитку. Серед таких першочергових завдань домінуючим є формування нових концептуальних підходів до забезпечення ефективного використання вторинних ресурсів та охорони навколишнього середовища. Тому одними з найважливіших як з точки зору стабілізації та покращення екологічної ситуації, так і забезпечення раціонального ресурсного потенціалу регіонів країни – виступають проблеми накопичення та використання твердих побутових відходів вторинних ресурсів.

Невирішеною екологічною проблемою в Україні залишається санітарне очищення міст та інших поселень від шкідливих побутових відходів і їх утилізація. Щорічно їх накопичується близько 1,5–2 млрд. тонн, і лише 10–15% від цієї кількості використовується в якості вторинних матеріальних ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 331 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Формування в Україні соціально-орієнтованої ринкової економіки відкритого типу, підвищення рівня конкурентоспроможності українських товарів і послуг з метою поступового перетворення економіки країни в складову частину світової економіки передбачає широке використання нових форм діяльності: розвитку спільного підприємництва, створення спеціальих економічних зон (СЕЗ), залучення внутрішніх та іноземних інвестицій. Серед них особливе значення має створення на території України спеціальних економічних зон, які проектуються для реалізації певних завдань. Основними з них можна назвати такі: розвиток інноваційних процесів і формування сприятливого інвестиційного клімату в країні; виробництво і пропозиція конкурентоспроможних товарів та послуг; підготовка висококваліфікованих кадрів у всіх галузях господарювання; розвиток туризму, готельного і санаторно-курортного бізнесу.

Разом з тим, проектування, створення та функціонування таких економічних зон, формування на ї ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 389 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Проблема экономического роста до недавнего времени рассматривалась, как правило, без учета взаимосвязи природы и общества, а развитие материального производства как главной составляющей их взаимодействия было ориентировано только лишь на экономические критерии, тогда как экологические изменения и их последствия практически не учитывались. И только к концу ХХ века, когда произошло осознание глобального характера экологической проблемы, а социально-экономический прогресс в обществе уже не может осуществляться без учета экологических факторов, стало очевидным, что как природа и общество в целом, так и их отдельные компоненты могут устойчиво развиваться только во взаимоприемлемых формах.

Примером одной из таких взаимоприемлемых форм может служить идея эффективного совмещения двух типов использования территории: природоохранного и рекреационного. Впервые эта идея была реализована еще во второй половине XIX века в США при организации национальных парков. На сегодн ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 483 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Територіальна рекреаційна система (ТРС) – це відкрита соціально-економічна система, елементи якої є складними взаємопов’язаними та взаємозалежними підсистемами, що визначають специфіку її формування і розвитку на певній території (рекреанти, рекреаційні ресурси і умови, матеріально-технічна база, рекреаційна інфраструктура, обслуговуючий персонал, управлінські системи) і об’єднані спільною діяльністю у використанні рекреаційного потенціалу цієї території.

Рекреаційна діяльність є формою взаємодії суспільства і природного середовища, тому в основі структури територіально-рекреаційної системи лежить поєднання природних, господарських, трудових ресурсів, які й утворюють описані підсистеми.

В сучасних умовах господарювання ТРС слід розглядати як вид регіонального ринку – ринку рекреаційних послуг. Регіональний ринок рекреаційних послуг – це середовище, де здійснюються розподіл і реалізація останніх та виконуються такі функції ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 324 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Суть поняття рекреаційних ресурсів, їх сучасний стан та необхідність захисту від негативного впливу економічних та екологічних факторів, що діють в навколишньому середовищі.

Ключові слова: рекреація, рекреаційні ресурси.

Майже в усіх областях України є рекреаційні ресурси, серед яких домінують санаторно-курортні. Відомий на весь світ своїми санаторно-курортними умовами Південь України (Одеська, Херсонська, Миколаївська, Донецька області і Автономна Республіка Крим). Треба відзначити, що крім кліматичних ресурсів, Південний берег Криму багатий на ресурси грязей для організації лікувальних закладів. Унікальні рекреаційні ресурси зосередженні в Карпатах, які вирізняються ідеальними умовами для організації як літнього, так і зимового відпочинку. Значні запаси мінеральних вод розміщенні у Львівській (Трускавець, Моршин, Східниця, Великий Любінь, Немирів), Полтавській (Миргород), Вінницькій (Хмельник) областях.

Завдяки поєднанню пев ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 339 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті проаналізовано стан курортно-рекреаційної сфери в умовах трансформаційних ринкових перетворень. Досліджено значення мінеральних вод, як одного з основних факторів лікувальної рекреації в Україні. Наводяться перспективи вдосконалення курортно-рекреаційних послуг з урахуванням використання місцевих природних ресурсів.

Ключові слова: мінеральні води, рекреація, природні рекреаційні ресурси, санаторно-курортна галузь.

ВСТУП

Україна – одна з держав в якій вдало поєднуються багаті природні ресурси, що можуть ефективно використовуватись для збереження і покращення здоров’я населення.

За ступенем забезпеченості рекреаційними та курортними лікувальними ресурсами Україна посідає одне з провідних місць в Європі. Серед них найбільш цінними є мінеральні води і лікувальні грязі майже всіх бальнеологічних типів.

Наявність гідромінеральних ресурсів стали свого часу вирішальним критерієм перспективного сан ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 387 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В останні роки спостерігається тенденція до розширення функціональних меж підприємств санаторно-курортної сфери України, зокрема створення на їх базі санаторно-курортних центрів з комплексними послугами рекреаційного характеру. Зусилля науковців та практиків направлені на пошук і впровадження нових форм організації та управління санаторно-курортними центрами, розробку стратегії диверсифікованого використання санаторно-курортного потенціалу держави.

Для визначення можливостей диверсифікованого використання санаторно-курортного потенціалу необхідно методом групувань та узагальнень виділити окремі санаторно-курортні осередки, які є основними продуцентами цього потенціалу. Санаторно-курортні осередки або „центри” можна згрупувати за рядом ознак, визначити типологію. Це набагато спростить процес їх дослідження, діагностику використання потенціалу та визначення факторів диверсифікованого розвитку.

Щодо визначення сутності сучасного санаторно-курортног ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 318 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Результатом надання послуг санаторно-курортними підприємствами є досягнення позитивної оздоровчої динаміки у рекреантів, що відбивається у покращанні життєдіяльності й збільшенні працездатності. Наслідком цього є підвищення ефективності суспільного виробництва. Саме тому виникає обґрунтована потреба у дослідженні принципів і методів виміру ефекту від надання послуг рекреаційними підприємствами.

Проблемам ефективності рекреаційного господарства присвячені дослідження М.Г. Бойко [1], В.М. Кислого [2], В.Ф. Семенова [3], Т.М. Скоробогатової [4], С. Ю. Цьохли [5, 6] та ін. Однак невирішеним залишається питання необхідності забезпечення прозорості врахування економічного ефекту від надання послуг за допомогою активного впровадження інформаційно-комунікаційних технологій.

Постановка завдання: управління якістю послуг є одним з ключових факторів механізму управління ефективністю рекреаційних підприємств. Таким чином, виникає об’єктивна потреба у ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 355 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

1. Постановка проблемы в общем виде и ее связь с научными программами. Территориальной формой организации хозяйства Крыма должен выступать рекреационный комплекс с набором отраслей, удовлетворяющим требованиям рынка и приближающим его к стандартам международных рекреационных корпораций. В последние 10 лет вопросы рекреации и ее правового регулирования ставились неоднократно, признавалась необходимость их специального регулирования, однако решены не были. Были приняты отдельные нормативные акты, которые решали отдельные вопросы в этой области, но не проблему. В результате была накоплена большая база нормативных документов, которая нуждается в систематизации и обобщении. Основными этапами систематизации рекреационного законодательства являются: - принятие концепции формирования правового регулирования рекреационной деятельности; - принятие Закона Украины "О рекреационном фонде Украины"; - и т.д. Содержание статьи отражает НИР кафедры ТНУ им. В.И. Вернадского.
... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 319 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

На современном этапе развития экономики в нашей стране многие малые города находятся в упадке в связи с потерей своих функций и невозможностью, или нежеланием, приобретения других. Внедрение некоторых малых городов в территориально-рекреационную систему, включение их в рекреационные системы расселения является единственной возможностью для них выжить в современном мире.

Изучением функций городов занимались как отечественные, так и зарубежные ученые. Топчиевым А.Г. дан перечень главных функций городов. Кроме того, он выделяет функциональные типы городов. Перцик Е.Н. рассматривает промышленные и рекреационные города, их особенности и проблемы. В статье Минца А.А. и Преображенского В.С. рассматривается проблема изменения функции места.

В настоящее время отсутствуют научные разработки по смене промышленной функции города на рекреационную. Так же нет научно обоснованного пути создания современного рекреационного центра на базе малого города.
... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 285 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Активне розширення міжнародного співробітництва у сфері туристично-рекреаційної діяльності, постійне зростання попиту на туристичні послуги у всьому світі сприяють створенню спеціальних туристично-рекреаційних зон (СТРЗ).

Спеціальні туристично-рекреаційні зони можна охарактеризувати як особливі територіально-господарські утворення, націлені на ефективне використання наявного природно-ресурсного потенціалу туризму та рекреації, для чого створюється особливий (пільговий) податковий, митний, валютно-фінансовий режим діяльності суб’єктів підприємницької діяльності [1].

Обґрунтування і реалізація в Україні власних довгострокових проектів СТРЗ визначає необхідність детального ознайомлення зі світовим досвідом заснування та діяльності аналогічних зон. Разом з тим, неможливим є абсолютне перенесення іноземних моделей в українські умови, оскільки кожна країна і кожен регіон мають власну специфіку. Тому саме врахування місцевих особливостей здатне забезпе ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 296 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Понятие «рекреация» из сугубо пространственно-архитектурного термина в последнее время становится рабочим понятием в культурологии, даже в педагогике и психологии. Полисемантическая нагруженность термина идет от исходной семантики, связанной с этим понятием. Так, в латинском словаре мы находим достаточно большой спектр номинаций «recreo», «recreatio» - воссоздавать, воспроизводить, обновлять, переделывать, преобразовывать, восстанавливать, подкреплять, освежать, оправляться, выздоравливать, возрождаться, вновь крепнуть, отдыхать и проч. Здесь стыкуются два интереснейших феномена - креативности, то есть переведения из небытия в бытие, и отстранения, выгородки, вычленения чего-либо. В данном случае речь идет об архитектуре или искусстве обустроения мест, которая представляется как некая рекреация, как некая замкнутая совокупность мест или объемов, что отличает ее от других прочих мест. Так, в архитектуре под рекреацией понимаются вестибюли, достаточно расширенные ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 317 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті здійснено аналіз існуючих підходів до класифікації факторів розвитку рекреаційної сфери регіону. Запропонована узагальнена класифікація, розглянуті економічні і соціальні фактори, що впливають на активізацію розвитку рекреаційної сфери регіону.

Ключові слова: рекреаційна сфера, територіальна організація, фактори впливу на розвиток рекреаційної сфери, класифікація, активізація розвитку.

Розвиток рекреаційної сфери характеризується процесами поступових кількісно-якісних змін, які формують відповідні умови для раціонального використання та відтворення рекреаційних ресурсів при одночасному задоволенні потреб населення в рекреаційних послугах. Рівень розвитку рекреаційної сфери, ефективність її функціонування, а також територіальна організація рекреаційної сфери в регіоні на конкретний часовий горизонт детермінується різноманітними факторами. При побудові регіональної політики розвитку рекреаційної сфери важливим є виявлення і врахува ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 323 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Каждая эпоха в своем развитии требовала от человечества, поступательного движения вперед, что влекло за собой прогресс в различных науках и искусствах. При этом творилась история, и сохраненном (истории) в наиболее чистом виде, явилось для человечества источником рекреативного обновления. Исследуя различные явления, обобщая и систематизируя их в различных отраслях науки, человек максимально старалась, если не найти истину, то хотя бы, приблизиться к ней. Наиболее фундаментальные открытия становились неисчерпаемыми родниками для последующих поколений в их творческих изысканиях, которые, в свою очередь, меняли взгляды на окружающую действительность, и на мир в целом. Развивая и изменяя свое мировоззрение, человечество стало координировать и развитие природы.

Прогресс и творчество - творчество и прогресс продукты жизнедеятельности человека. Они становятся в прямую зависимость друг к другу. Сопряжение их становится так велико, что это приводит к истощению рекре ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 287 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті обґрунтовано необхідність та наведено механізм впровадження процесного підходу до формування та реалізації якісного рекреаційного продукту підприємств лікувально-оздоровчої рекреації.

Ключові слова: рекреаційна діяльність, рекреаційна послуга, рекреаційний продукт, якість рекреаційної послуги, якість продукту підприємств лікувально-оздоровчої рекреації.

Постановка проблеми. Розвиток рекреаційної діяльності істотно впливає на всі сектори економіки держави, тому вагомості набуває економічний зміст господарської діяльності рекреаційних підприємств, стратегічною метою яких є створення, виробництво, просування та реалізація рекреаційних послуг, рекреаційного продукту як попередньо розробленого комплексу (не менше двох-трьох туристичних, курортних тощо) рекреаційних послуг [5], здатних максимально задовольняти суспільні, групові та особисті рекреаційні потреби [1; 2; 9].

Аналіз наукових джерел доводить, що туристичні ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 367 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В статті нами було розглянуто деякі особливості організації ведення кадастру територій та об’єктів природно–заповідного фонду України, зокрема блок інформації щодо рекреаційно-туристичних ресурсів. Було проаналізовано можливості доповнення кадастру вичерпною інформацією про рекреаційно-туристичний потенціал об’єктів ПЗФ для того, щоб використати цей інформаційний блок при створенні інтерактивного кадастру. Судячи із вищевикладеного матеріалу ясно, що організація такого кадастру є дуже непростою справою й без зрушень на найвищому рівні вона просто неможлива. Але зважаючи на план розвитку ПЗФ та на заплановане суттєве збільшення кількості національних природних парків (планують створити 19 нових НПП) такі зрушення необхідні.

Також у статті висвітлено статистичну інформацію, яка стосується територій та об’єктів природно– заповідного фонду розташованих в межах Автономної Республіки Крим, зокрема установ, що мають туристсько-рекреаційний потенціал та завдання, ст ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 333 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Розглянуто проблемне питання відомчої неузгодженості управління заповідними територіями та причини недосконалого функціонування їх за цільовим призначенням.

Ключові слова: відомча неузгодженість, заповідна територія, паювання земель, цільове призначення.

Актуальність охорони і раціонального використання природних ресурсів є незаперечним, оскільки всезростаючий розвиток продуктивних сил, який вступає у протиріччя з природою, ставить під загрозу безпеку здоров'я людей та збереження і відтворення біорізноманіття. Висловлювання про безмежність і невичерпність ресурсів упродовж багатьох століть нині піддаються критичному, науковому переосмисленню, оскільки факти і реальна дійсність викликають велику стурбованість щодо збереження біорізноманіття і природних ландшафтів, виснаження природних ресурсів, збереження землі від деградаційних процесів та ін. В Україні створюються сприятливі умови для охорони природи й ефективного використання природних ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 333 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Актуальность исследования эволюционного процесса развития рекреации и туризма определяется возможностью привлечения ретроспективного анализа и выявленных долговременных тенденций в рекреационном освоении пространства к прогнозу перспективного развития территориальных рекреационных систем (ТРС) и их включения в систему общественной организации территории региона. Вместе с тем, аспекты географических исследований динамики и эволюции ТРС достаточно редко присутствуют в работах, посвященных проблемам рекреации и туризма [6-8;22].

Целью данной статьи является систематизация понятийно-терминологического аппарата эволюционного развития территориальных рекреационных систем.

Инвариантным свойством географических систем разного типа и ранга является развитие, под которым понимается пространственно-временной процесс, в результате которого система изменяет свою структуру и свойства. По Э.Б. Алаеву [1, с. 57], формой существования социально-эко ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 344 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В рамках цієї тематики відділ міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України за допомогою працівників Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини провів повторне опитування студентської молоді, що включало питання можливості самореалізації осіб молодого працездатного віку на Батьківщині, їх установок на працю у туристичній та курортно-рекреаційній сфері тощо.

Склад опитуваних включав студентів віком до 25 років, з них чоловіки і жінки розподілилися майже порівну (відповідно 53% і 47% жінок). На питання „Чи бажаєте працювати за спеціальністю” переважна частина респондентів (82,7%) відповіла позитивно з невеликою перевагою жінок. Для дещо меншої частини молоді важливо само реалізуватися на Батьківщині (63,9%), в рідному населеному пункті 12,5%, в регіоні народження -8,7%. Негативно відповіли на це питання близько 15% респондентів.

Престижність роботи в курортно-рекреаційній галузі підтверди ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 281 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

До недавних пор в российском законодательстве понятие "особые экономические зоны" идентифицировалось с понятием "свободные экономические зоны". Так, в ст. 23 Федерального закона "О государственном регулировании внешнеторговой деятельности", принятом в 1995 году, предусматривалось, что "особый режим хозяйственной, в том числе внешнеторговой, деятельности на территории свободных экономических зон устанавливается федеральным законом о свободных экономических зонах, другими федеральными законами и иными правовыми актами Российской Федерации". В принятом в декабре 2003 года Федеральном законе "Об основах государственного регулирования внешнеторговой деятельности" [1] дается определение свободной экономической зоны, в точности повторяя формулировку, данную в ст. 23 Федерального закона "О государственном регулировании внешнеторговой деятельности". Согласно ст. 42 Закона 2003 г. "особый режим хозяйственной, в том числе внешнеторговой, деятельности на территориях свободных экон ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 301 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

В останні десятиліття в світі спостерігається стійка тенденція підвищення інтересу до нових сучасних технологій в галузі дозвілля. Це обумовлено тим, що раціональне використання вільного часу дає можливість людині знімати соціальне напруження, а також відновлювати свої психологічні та фізичні сили.

Останнє в свою чергу приводить до зростання ролі парків, що стають необхідними природними осередками, створюють сприятливий мікроклімат для повноцінного функціонування їх як культурно-рекреаційних центрів. Використання природного середовища в організації дозвілля населення - це одна з характерних особливостей парків як культурних закладів. Саме за парками завжди залишається можливість забезпечити ті форми відпочинку, які потребують психологічного відриву від міського оточення.

Багатофункціональність парків культури і відпочинку дозволяє реалізовувати важливі культурно-виховні завдання, виконувати рекреаційні, просвітницькі, соціальні та інші функції. ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 300 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Розглянуто механізм взаємозв’язку фаз відтворення санаторно-курортного продукту. Досліджено особливості розвитку санаторно-курортного комплексу (СКК) регіону. Розроблено модель розподілу видатків системи СКК в економічній системі регіону.

Ключові слова: закономірності економічного розвитку, санаторно-курортний комплекс, регіон, відтворення санаторно-курортного продукту, мультиплікативний ефект.

В санаторно-курортній діяльності як особливій і самостійній сфері господарювання, з одного боку, діють загальні закономірності економічного розвитку (закони вартості, попиту і пропозиції, конкуренції, ціноутворення); загострюються і вирішуються проблеми ринкової рівноваги; правила і норми економічної взаємодії визначаються відносинами власності та ін. З іншого боку, санаторно-курортна діяльність - це особливий вид діяльності людини і специфічна сфера національної економіки. У зв'язку з цим, загальні закономірності економічного розвитку в цій сфері ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 328 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Вступ. Головні складові сучасної теорії ландшафтознавства виходять за рамки традиційних ландшафтно-морфологічних положень. Нині все більшої популярності набувають “новітні бачення земних ландшафтних утворень” [7]. Серед них: уявлення про парагенетичні (Ф. М. Мільков, Г. Є. Гришанков) та парадинамічні ландшафтні комплекси (Ф. М. Мільков, А. В. Дроздов, Г. І. Швебс ), просторово-часову поліструктурність утворень ландшафтного ряду (К. Г. Раман, В. А. Боков, В. М. Солнцев, В. В. Штейнс), про ландшафтні територіальні структури – генетико- морфологічну, позиційно-динамічну, парагенетичну, парадинамічну, басейнову (Г. І. Швебс, П. Г. Шищенко, М. Д. Гродзинський), геотехсистеми (К. М. Дьяконов, А. Ю. Ретеюм) та ін.” [7].

Метою даної публікації є обґрунтування доцільності виокремлення туристсько-рекреаційного ландшафту (ТРЛ) в окремий клас антропогенних ландшафтів (АЛ). Процес туристсько-рекреаційного використання території має два варіанти. По- перше, ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 671 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

З метою покращання використання бальнеоресурсів, як основних рекреаційних ресурсів Закарпаття, розташованому в Карпатському регіоні, проведено курортно-рекреаційне зонування території Закарпатської області. Виділено 10 курортно-рекреаційних зон за адміністративним поділом на райони. Запропоновані нові підходи до рекреаційної політики, нова модель інфраструктури курортно-рекреаційної зони з урахуванням ліжкового фонду всіх існуючих санаторно-курортних, туристично-оздоровчих та лікувальних закладів у єдиному медичному просторі. На основі комплексного вивчення наявної рекреаційної інфраструктури , особливостей природних та економічних можливостей , стану освоєння бальнеоресурсів в кожній курортно-рекреаційній зоні визначені основні медичні аспекти та перспективи іх використання на чолі з радою керівників усіх закладів та відповідних районних адміністрацій, обласної держадміністрації.

Одним із основних природних багатств 6 країн Карпатського регіону (Полыца, Сл ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 402 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

На рубежі двох століть у світовій економіці, як відомо, спостерігається тенденція переходу капіталу із сфери матеріального виробництва у сферу послуг, до якої належить і туристсько-рекреаційна галузь. Не обминули такі процеси й Україну. Особливо це відчутно в Західних областях, де існують всі передумови розвитку означеного виду господарювання.

Про темпи розвитку туризму та рекреації на Буковині можна судити проаналізувавши інтенсивність розбудови інфраструктури, зокрема – сітки нових приватних готелів, мотелів, кемпінгів; про благоустрій транспортного господарства – сучасна система АЗС та комплексу супутніх послуг; про потужність мережі мобільного зв’язку, тощо. Цей напрям господарської діяльності, звичайно, принесе досить швидкі та немалі кошти підприємцям і бюджету краю. Але в даній роботі хотілося б підняти досить вагому проблему, від вирішення якої залежатиме тривалість існування означеної галузі та її майбутнє.

Проблема полягає в необхіднос ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 411 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Постановка проблемы. Одной из важнейших проблем социально-экономического развития отдельных регионов и Украины в целом является обеспечение устойчивого экономического роста и повышение на этой основе уровня жизни населения. Решение этой проблемы зависит от многих факторов, в том числе от производительных возможностей работников, основанных на их здоровье и физическом состоянии. В этом отношении важную роль играет сфера туризма и рекреации, не только оказывающая стимулирующее воздействие на работников, но и влияющая на функционирование ключевых секторов экономики: транспорт, связь, торговлю, строительство, сельское хозяйство, производство товаров массового потребления. Развитие рекреационно-туристического комплекса обеспечивает создание дополнительных рабочих мест, улучшение инвестиционного климата, активизацию предпринимательской деятельности.

В современных условиях для эффективного развития Крымского региона, является не только формирование, но и сб ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 305 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Розробка методики суспільно-географічного дослідження рекреаційного потенціалу досить складна. Рекреаційний потенціал є системою природних, історико-культурних об’єктів та їхніх властивостей, які використовують (або можуть використовувати) у рекреаційній діяльності, функціональною основою рекреації і в певному розумінні її складовою частиною.

Ключові слова: рекреаційний потенціал, рекреаційна діяльність, рекреаційні ресурси, відпочинок, туризм, оздоровлення.

Розробка методики суспільно-географічного дослідження рекреаційного потенціалу досить складна. Науковці виділяють декілька підходів до вивчення рекреаційного потенціалу території. Зокрема Н.С. Мироненко, І. Т. Твердохлєбов рекомендують комплексну рекреаційну оцінку природних і культурно-історичних ресурсів. Оцінку природно-ресурсного потенціалу для рекреації розглядали М.Г. Ігнатенко, Н.Л. Крачило. Суспільно-географічні дослідження рекреаційної діяльності в Україні провадили такі вчен ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 414 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

У статті наведено основні напрямки дослідження та розвитку потенціалу санаторно-курортного комплексу та запропонована модель інтеграції його компонентів.

Ключові слова: потенціал санаторно-курортного комплексу, інтеграція компонентів потенціалу, методика оцінки, інновації, інвестиційний клімат.

Постановка проблеми у загальному вигляді і її зв'язок з важливими науковими і практичними завданнями. Кримський регіон в економічному відношенні досить своєрідний: має морське узбережжя, особливий клімат, географічну і адміністративну відособленість, пропорційно розвинуте промислове і сільськогосподарське виробництво. Одним з пріоритетних і перспективних напрямків розвитку економіки Криму є рекреаційна сфера з включеним до її складу санаторно-курортним комплексом (СКК).

Реформування усіх сфер господарської діяльності в Україні вплинули і на умови функціонування СКК, у тому числі в Криму. Виникла проблема виживання рекреаційної сф ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 386 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Напевно сьогодні вже неварто заперечувати очевидну істину, що людське суспільство вносить глибокі зміни в структуру природних ландшафтів. Як тільки людина вийшла з печери та збудувала собі власними руками житло, спалила ділянку лісу чи степу та посіяла (чи посадила) ті рослини, які їй були найпотрібніші, людство стало рівноправною силою з іншими компонентами природи, які впливають на стан та структуру ландшафтної оболонки. Але відмінність цієї сили в тому, що суспільство – це чинник думаючий. Змінюючи той чи інший природний компонент, людина заздалегідь знає для чого вона це робить. Масштаби антропогенних змін зростали разом із чисельністю та поширенням населення на планеті. На глибину змін, очевидно, впливала необхідність забезпечення умов виживання. І чим складніші кліматичні, орографічні та інші чинники природи, тим швидше і глибше антропогенний чинник проникав у хід природних процесів, змінюючи та використовуючи їх собі на користь, створюючи умови, не просто для ви ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 379 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Совсем не обязательно быть паломником, чтобы отправиться в путешествие к религиозным святыням. Эти места удивительно красивы и буквально дышат историей.

По следам апостола Павла, Греция и Турция. Следуя за апостолом Павлом, можно совершить прекрасное и весьма познавательное путешествие. Начать его стоит в Турции, в небольшом городке Тарсе, на родине святого. А оттуда отправиться в Эфес. Руины Эфеса находятся в 3 км от современного города Сельчук. Помимо бесчисленных древних развалин, город знаменит тем, что здесь читал свои проповеди апостол-путешественник. Из Эфеса, вслед за святым Павлом, отправляйтесь в Грецию на Родос, где он продолжил свои проповеди, а оттуда на другой остров – Линдос. Небольшой уютный залив, обозначенный вдали белой церквушкой, - то самое место, где Павел сошел на берег.

Продолжить путешествие можно в греческой столице. В Ареопаге апостол проповедовал перед афинскими философами. В Салониках, ныне вполне современном ... Читать дальше »

Категория: Туризм | Просмотров: 319 | Добавил: vertuhay | Дата: 15.01.2014

Меню сайта
    Категории раздела
    Туризм [245]
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0


    Форма входа
    Поиск
    Календарь
    «  Январь 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031
    Архив записей
    Copyright MyCorp © 2024